Hagia Sofia


Hagia Sofia


Istanbuls kanske mest kända landmärke är kyrkobyggnaden Hagia Sofia. På turkiska blir namnet Aya Sofia och därför kan man ibland se detta namn. Hagia Sofia var faktiskt till en början en kristen kyrka då den uppfördes på 500-talet på uppdrag av Justinianus I. På 1400-talet efter det att Konstantinopel föll så blev byggnaden omvandlad till en moské. Den turkiska landsfadern Kemal Atatürk bestämde dock 1934 att det skulle bli ett museum, vilket det fortfarande är.

 Inne i moskén skall du besöka ”den gråtande pelaren”. På pelaren finns nämligen ett litet hål och sticker man in fingret sägs det ha helande krafter, då det nämligen blir fuktigt.

 Hagia Sofia ligger i den gamla staden intill Sultanahmet som är de mest livliga turistkvarteren. Det är endast under dagen som du kan komma in och se hur moskén ser ut inuti, men på kvällen tänder man upp fasaden. Att komma och beskåda den upplyst rekommenderas starkt.

Tänk på att klä dig respektabelt när du skall avlägga ett besök. Kvinnor bör ha långa byxor och inte korta linnen. Turkarna är mycket gästvänliga och visar gärna upp sin Hagia Sofia.